Crkve i manastiri

Obilazak sakralnih objekata istočne Srbije počinje na obali Trgoviškog Timoka, u Donjoj Kamenici, sa Crkvom Presvete Bogorodice.Izgrađena je početkom XIV veka i predstavlja kombinaciju romantike, gotike i moravske arhitekture. Na samo par kilometara odatle nalazi se i manastir Svete Trojice, koji je podignut u XV veku.

U donjem toku Timoka, u miru stoletnih šuma nalazi se ženski manastir Suvodol, a niže kraj sela Grlišta manastir Svetog Petra i Pavla.

Na planini Ozren nalazi se manastir Jermenčić koga su 1392. sagradili jermenski kaluđeri, a u okolini Boljevca manastiri Lapušnja, Krepičevac i crkva Lozica, za koju se pretpostavlja da je nekada bila manastir.

Crkva Svete Trojice u Negotinu svojom monumentalnošću daje poseban pečat starom gradskom jezgu.
U blizini grada je i manastir Bukovo podignut u vreme Kralja Milutina, krajem XIII veka, kao i manastiri Koroglaš i Vratna. Nedaleko od manastira Vratna, nalaze se i  Vratnjaske kapije, poseban prirodni fenomen koga čine ogromne kamene kapije - prerast, koje spajaju kanjon.Manastirica leži na malom potoku Šajna, 20 kilometara od Kladova i u njemu je po predanjimu kćer kneza Lazara našla utočište bežeci sa istoka. Više puta je rušen i obnavljan.

Crkva Uspenja Svete Bogorodice i Crkva Silazak Svetog Duha, najznačajniji su verski objekti u Opštini Bor.

Crkva u Majdanpeku posvećena je Sv. apostolima Petru i Pavlu koje su majdanpečki rudari uzeli za svoje zaštitnike.

Rad klastera Čarolija istoka podržao