Nasleđe

Timacum minus je najstarije rimsko vojno utvrđenje u istočnoj Srbiji. Datira iz prvog veka naše ere.
Unutrašnjost utvrđenja ispunjena je različitim građevinama. Lapidarijum, sa rimskim kamenim spomenicima, nalazi se u Arheo-etno parku, smeštenom u dvorištu škole, u obližnjem selu Ravna.


Savladavši dunavsko i planinsko stenje, rimski car Trajan sagradio je put kroz Đerdapsku klisuru, sve do mesta gde je podigao most na Dunavu. Gradnja puta završena je 103. godine, a ovaj veliki poduhvat, ovekovečen je Trajanovom tablom, sa latinskim natpisom. Trajanova tabla se nalazi u Đerdapskoj klisuri između Donjeg Milanovca i Kladova, i vidljiva je samo sa Dunava.

Sa vladavinom cara Trajana povezuje se i bivše vojno utvrđenje Dijana, danas arheološki lokalitet na obali Dunava, između Hidroelektrane ’’Đerdap 1’’ i Kladova.

Arheološki lokalitet Šarkamen smešten je 25 kilometara od Negotina. Potiče iz kasnoantičkog perioda, s kraja trećeg i početka četvrtog veka. Bilo je to sedište rimskog cara Maksimina Daje. Mala riznica carskog zlatnog nakita sa Šarkamena, danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Na Dunavu, zapadno od Kladova nalazi se Tvrđava Fetislam. Ovu ’’Kapiju mira’’, kako se prevodi naziv, sagradili su Turci u XVI i XVII veku, a na upravu srpskom narodu predata je 1867. godine.

Da bi se odbranio od Avara i Slovena, rimski car Justinijan, na uspravnoj steni iznad reke Moravice, kod Sokobanje, sagradio je Sokograd. I posle Rimljana, Sokograd je bio sklonište raznih vojski, a predanje kaže da je u njemu često utočište nalazio i legendarni Hajduk Veljko Petrović.

Rad klastera Čarolija istoka podržao