Amam

Amam - Tursko kupatilo smešteno je na ivici gradskog parka, neposredno uz gradsko šetalište u centru Sokobanje. Usluge Wellness i Spa programa koriste pacijenti smeštajnih objekata bolnice kao i banjski gosti. Sagradili su ga Rimljani uvidevši da je to mesto izvor termo-mineralne vode, veoma jakog lekovitog dejstva. Voda je blagotvorna pozdravlje ljudi pa su zato i napravljeni bazeni i kade. Lekovitu vodu su koristili za inhalaciju jer pomaže kod oboljenja sinusa i plućnih oboljenja.
Nakon Rimljana, ovo kupatilo počinju da koriste i Turci od 1398. godine. Kako je lekovito dejstvo ove vode bilo veliko, ovo kupatilo počinju da posećuje narod iz Turske i Male Azije. Voda je do današnjih dana toliko topla da se mora rashladiti kako bi se upotrebljavala.
Kada su Turci proterani sa ovih prostora 1833. godine, dolazi Knez MIloš Obrenović u već poznatu banju i već sledeće godine obnavlja i pravi svoju kadu koja se i danas može videti. Pored nje su odvojeni muški i ženski bazen. Preko puta Knez je izgradio i konak - Milošev Konak.Rad klastera Čarolija istoka podržao